Mini-chat

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Koreai ételek

1.Toast koreai módra

korean-toast-sandwich.jpg2 szelet kenyeret megpirítasz egy palacsintasütőbe (használhatsz hozzá vajat is).összetépett káposztával keverj össze egy tojást, sárgarépát, és hagymát (vörös) aztán süsd meg.rakhatsz rá barna cukrot.A pirított kenyérre rárakod, a koreaiak úgy eszik, mint egy szendvicset.Ízlés szerint ehetsz hozzá sajtot vagy túrót.

2.Kimcsi

mommybabykimchi.jpg4-5 kisebb kínai kel külső leveleit leszedjük, a belső részt   hosszában négyfelé vágjuk. Két-három napig a napon vagy a kályha mellett szokták szárítani, mert ez növeli a természetes édességét. Ezután széles edénybe tesszük, alaposan besózzuk, vízzel felöntjük, szobahőmérsékleten tartjuk: 1 kiló káposztára 5 deka sót és 2 deci vizet vegyünk.Ez az első fázis, amely intenzív sózást igényel. 8-10 óráig állni hagyjuk, közben egyszer megforgatjuk. Amikor már megereszkedett, kimossuk, a nedvességet szelíden kinyomkodjuk. Ezután elkészítjük a következő keveréket: 1 kiló káposztára számítva 2 gerezd fokhagymát és egy kis darab gyömbért finomra vágunk, összekeverjük (az erősségétől függően) három vagy négy evőkanál paprikapehellyel. Ha nem kapunk az ázsiaboltban, magozzunk ki piros paprikát, és éles késsel vágjuk nagyon apróra. Teszünk még hozzá sót (egy kiló káposztára ekkor már elég 8-10 gramm), és feleannyi cukrot. Ezt a fűszerkeveréket összevegyítjük egy kilóra 30 deka jégretekkel – amelyet először fél centi vastag karikákra, majd fél centi széles hasábokra vágunk – és csíkokra darabolt újhagymával.Az eredetibe mindenképpen kerül valamilyen sózott, szárított rák. Ezt mi kilónként két-három darab finomra vágott szardellával helyettesítjük. Kilónként fél pohár (1,25 dl) langyos vizet adunk hozzá. Óvatosan összevegyítjük a káposztát és a retkes-hagymás-fűszeres keveréket, a fűszereket beledörzsölgetjük a káposztába.Tegyük érlelőedénybe, a tetejére helyezzünk nehezéket, zárjuk le légmentesen. Hagyjuk szobahőmérsékleten erjedni. A kimcsi az erjedés kezdetén a legjobb. Ez a negyedik-ötödik napon következik be. A harmadik, negyedik és ötödik napon alaposan kavarjuk meg. Ezután áttesszük csavaros üvegben a hűtőszekrénybe, hogy leállítsuk a további erjedést. Hónapokig eláll. Egy öttagú koreai család több száz káposztafejet fogyaszt el a tél folyamán.

3.Csirkesaláta

t_csirkesalata---korea.jpg4 személyre»1,5 dl sherry,1 csirke,1 dl szójaszósz,1 kk. cukor,1 csipetnyi erőspaprika,1 csipet gyömbér,3 ek. olaj,1 fej saláta,1 csokor zellerzöld,15 hámozott, felaprított mandula. A csirkét feldaraboljuk. A sherryvel összekeverjük a szójaszószt, a cukrot, a pirospaprikát és a gyömbért, majd ráöntjük a húsra és 3 órát állni hagyjuk. Utána olajon megsütjük.A salátát megmossuk, leveleire szedjük, a zellerzöldet felaprítjuk, majd a csirkével és mandulával összeforgatjuk.Lehűtve tálaljuk.

4.Csirke chop suey

chop_suey2.jpg40 dkg csirkehúsfilé,25 dkg szójacsíra,2,5 dl csirkehúsleves,1 hagyma,2 ek világos szójaszósz,2 ek mogyoróolaj,1 ek kukoricaliszt,2 kk szezámolaj,1 kk barnacukor,só.A szóját, cukrot, sót összekeverjük, belefrogatjuk a felaprított csirkét, és hagyjuk pácolódni. Ezután olajon megpirítjuk a húst, majd kiszedjük a wokból, és a hagymát is megpirítjuk, hozzáadjuk a csírát, csirkehúst dobva-rázva sütjük, és leöntjük a liszttel habart levest, és pár percig összefőzzük.

5.Bársonyos csirke gombával

111981_kacsafasirt-110.jpg4 személyre»2 kicsontozott csirkemell,3 kk. liszt,1 ek. szójamártás,1 késhegynyi bors,4 ek. olaj,1 kis kínai gombakonzerv,1 kk. só,2 gerezd fokhagyma,2 kk. gyömbér.A csirkét feldaraboljuk. A szójamártást összekeverjük a liszttel, borssal és egy evőkanál olajjal, majd a csirkére öntjük.A gomba levéból 1/2 dl-t félreteszünk és sóval ízesítjük.A húst olajban megpároljuk, a fokhagymával és a gyömbérrel. Rátesszük a gombát, rálocsoljuk a levét, és 5 percig főzzük.

6.Padlizsánfasírozott

padlizsanfasirt.jpg»1 Padlizsán,1 Tojás,2 ek. Liszt,Só, Bors,olaj a sütéshez.A Padlizsánt meghámozzuk, és felkarikázzuk, majd Sós Vízben megfőzzük. Utána pépesítjük, hozzákeverjük a többi hozzávalót, fasírozottakat formázunk belőle, és olajban megsütjük.

7.Mandulás csirke

mandulas_fuges_csirke.jpg»3 ek. olaj,2 Csirkemell,Só, Bors,2 ek. Szójaszósz,1 bögre Zellerzöld,1 bögre zölborSó,2 fej vörösHagyma,15 dkg kínai konzerv Gomba,2,5 dl forró csirke erőleves,1 ek. Liszt,15 dkg hámozott, pirított Mandula,2 ek. Víz.A Hagymát felaprítjuk, a csirkét feldaraboljuk, majd olajon együtt megpirítjuk őket. Rátesszük a Zellerzöldet, a zöldborSót és a Gombát. Sózzuk, és Borsozzuk, majd pár percig pároljuk.Felengedjük a levessel, lefedjük, majd 5 percig főzzük. A Lisztet a Vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a csirke levét.Mandulával tálaljuk.

8.Koreai töltött-sült paprika

cseresznyepaprika_fokhagymaval_toltott_02.jpg»4 nagy zöldPaprika,40 dkg darált marhahús,3 ek. Szójaszósz,1 kk. Só,1 késhegynyi erősPaprika,3 ek. reszelt Hagyma,2 gerezd Fokhagyma,5 dkg Liszt,2 Tojás,2 dl olaj.A paprikákat kettévágjuk, és kimagozzuk. Forró vizet öntünk rá, és 5 percig állni hagyjuk benne.A húst összedolgozzuk a Szójaszósszal, Hagymával, zúzott fokhagymával, Sóval és erőspaprikával, majd beletöltjük a paprikákba. Utána Lisztbe, majd felvert Tojásba forgatjuk, és forró olajban megsütjük.

9.Húsgombóc-leves

husgomboc-leves.jpg»1 fej Hagyma,6 zöldHagyma,2 gerezd Fokhagyma,2 ek. olaj,6 Paradicsom,3 ek. Szójaszósz,3 ek. Szezámmag,1 késhegynyi erősPaprika,1 l marhahúsleves,10 dkg levestészta.Húsgombóc:1/2 kg darált marhahús,1/2 fej Hagyma,1 kk. Só,1 késhegynyi Gyömbérpor,4 ek. Liszt,1 Tojás,1 kk. Víz,1 Tojásfehérje.A Hagymát vékony szeletekre vágjuk, a zöldHagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd az olajon megpároljuk őket. Rátesszük a felaprított Paradicsomot, és még 5 percig pároljuk. Belekeverjük a paprikát, Szójaszószt, és Szezámmagot, majd a levessel felengedjük, és megfőzzük. A végén belefőzzük a tésztát.Húsgombóc készítése: a húst összedolgozzuk a Sóval és a fűszerekkel, majd gombócokat készítünk. Beleforgatjuk a Lisztbe, majd a felvert egész Tojásba, és olajon megsütjük.A Tojásfehérjét a Vízzel habbá verjük, majd a maradék olajon megsütjük, és vékony csíkokra vágjuk.A gombócokat beletesszük a levesbe, majd a Tojáshabcsíkokkal megszórva tálaljuk.

10.Gyümölcssaláta

669388_478467.jpg»2 dl narancslé,2 őszibarack,2,5 dl-es csésze eper,20 dkg mandula,2 narancs,1 késhegynyi fahéj.A narancslét a fahéjjal felfőzzük. A barackot és a narancsot feladaraboljuk, majd összeforgatjuk az eperrel, és ráöntjük a szirupot. Felaprított mandulával megszórva tálaljuk.Ízlés szerint készíthetjük másfajta gyümölcsből is.

11.Gesztenyés desszert

gesztenyes-golyok.jpg»50 dkg gesztenyemassza,1/2 kk. gyömbér,1 kk. fahéj,1 dl méz,24 db felaprított mandula.A gesztenyemasszába beledolgozzuk a fűszereket.A mandulát a mézbe belekeverjük, majd a gesztenyemasszából kis gömböket készítünk, és a mézes mandulával megtöltjük.

12.Füstölt csirke

fustolt-sajtos-sonkas-es-fetas-csirkemell-piritott-gombaval.jpg»1 csirke,5 dkg cukor,2 ek szójaszósz,1 cikk csillagánizs,2 g teafű,1 csipetnyi gyömbérpor.A csirkét megtisztítjuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk, megfűszerezzük, és szójaszószos vízben megpároljuk. Egy nagy edénybe alufóliát teszünk, beletesszük a cukrot, teafüvet, az edény tetejére drótszitát, rá a húst, és az edényt elkezdjük melegíteni, így a cukor, és a pörkölődött teafű megfüstöli a húst.

13.Főtt csirke

photos-noel-2009-004.jpg»1 csirke,7,5 dl víz,1 kk. só,1 késhegynyi erőspaprika,1 dl szójaszósz,2 ek. liszt,4-6 zöldhagyma,1 gerezd fokhagyma,3 ek. őrölt szezámmag.A csirkét feldaraboljuk, és a sóval és pirospaprikával ízesített vízben megfőzzük, majd kiszedjük.A lisztet összekeverjük a szójaszósszal, belekeverjük a főzővízbe, és felforraljuk. A hagymát és fokhagymát felaprítjuk, majd a csirkével együtt a vízbe tesszük. Belekeverjük a szezámmagot, és még 10 percig főzzük.Rizzsel tálaljuk.

14.Erős savanyú leves

edessavanyucim_880867837.jpg»1,5 l tyúkhúsleves,5 dkg sült sertéshús,5 dkg tisztított garnélarák,5 dkg szárított fafülgomba,2,5 g bambuszrügy,2 szál újhagyma,1 tojás,1,5 ek fehérecet,1 ek kukoricaliszt,1 ek cukor,1 kk csiliszósz,1 kk sötét szójaszósz,1 kk szezámolaj,só.A gombát vízbe áztatjuk, majd felcsíkozzuk, a bambuszrügyet felszeleteljük, a hagymát felkarikázzuk, a lisztet 2 ek vízzel masszává keverjük. A liszt és a tojás kivételével a többi hozzávalót a levesbe tesszük, és felforraljuk. A levest behabarjuk a kukoricalisztes masszával, és sűrű, átlátszó levest forralunk belőle, végül belecsurgatjuk a tojást.

Keresés