Mini-chat

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Dél-Korea

A Koreai Köztársaság, elnöki köztársaság, Kelet-Ázsiában a Koreai-félsziget déli részén található. Egyetlen szárazföldi határa Észak-Korea, amellyel 1945. augusztus 15-éig egy államot alkotott. A nagy történelmi múltra visszatekintő Dél-Korea ma a világ egyik vezető gazdasági hatalma a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szövetség tagja. Dél-Koreában a leggyorsabb az Internet is. Fővárosa: Seoul.
koreatrkp.png
Dél-Korea zászlója:
del-korea.gif

Korea fekvése:

A Japán- és a Sárga-tenger között húzódó Koreai-félsziget déli részén fekvő ország nyugati és déli partvidéke tagolt A partokat rengeteg apró sziget veszi körül.

Korea éghajlata:

Korea a mérsékelt éghajlati övben fekszik.


Dél-Korea történelme:

Dél-Korea és Észak-Korea 1945-ig egységes államot alkotott. Korea területén az egyik király i.e. 1100 körül alapította az első dinasztiát. Ezt délen a Három Han Birodalma váltotta fel i.e. 194-ben. Az egységes koreai állam i.u. 668-ban jött létre. Koreát külső hatások főleg Kína felől érték. Onnan érkezett konfucianizmus és számos más ismeret is. Az ország mai neve a középkori Koryo dinasztia nevét őrzi. Az országban 1935-től a japán megszállásig (1910) a Ri-dinasztia uralkodott. A japánok annektálták Koreát, a második világháburú idején rendőri diktatúrát vezettek be, és az ország gazdaságát katonai céljaik szolgálatába állították. 1943-ban megállapodtak, hogy a háború vége után helyre kell állítani sz ország függetlenségét. 1945-ben az ország északi részét a szovjet, a déli részét az amerikai csapatok szállták meg, és a 38. szélességi kör mentén felosztották az országot. Az ENSZ felhívására a déli országrészben 1948 májusában nemzetgyűlési választásokat tartottak, majd a parlament a szovjet segítséggel megalakított Észak-Korea függetlenségének a kimondását követően 1948. augusztus 15-én kimondta a Koreai Köztársaságot. 1950-ben a két Korea háborút kezdett egymással. Az egyik fél győzelmével sem végződő háború 1953-ban aláírt tűzszüneti egyezménnyel ért véget, a két Korea technikailag 2007-ig háborúban állt egymással. De 2007-ben a két ország békét kötött egymással, és megindult az első menetrendszerűen közlekedő vonat is a két Korea között. 

Keresés