Mini-chat

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés

Történelmi háttér

Sukjong király (1661-1720.) 
Az 1600-as évek második felében járunk. A Csoszun-dinasztia 19. uralkodójaként megismert Sukjong 1661-ben született, 1667-ben trónörökös, 1674-ben, 14 évesen lett uralkodó. Sukjong király zseniális politikus hírében állt, de uralkodása nem volt mindig békés. 
Véget vetett annak a még édesapja, Hyeonjong király uralkodása idején elkezdődött folyamatos politikai csatározásnak, mely a "Nyugatiak" (vezetőjük Song Si Yeol) és a "Déliek" (vezetőjük Kim Suk Ju, a királyné unokatestvére) között folyt. 
1712-ben a Sukjong kormányzat együttműködve a kínai Csing-dinasztia képviselőivel, meghatározták a két ország közötti határokat a Jalu és a Tumen folyó vonala mentén. 
Sukjong királynak 3 felesége és 7 ágyasa volt, 7 fia (2 vitatott) és 2 leánya született. 46 évi urakodás után, 60 éves korában hunyt el, 1720-ban. 

A három feleségről és a két ágyasról: Ingyeong királyné (1661–1680., az első feleség) 
Kim Man Gi és Han úrhölgy leánya. 10 éves volt, amikor az akkor még koronaherceg Sukjong feleségül vette. 1674-ben, férje mellett őt is megkoronázták. 1680-ban (20 évesen) himlőben hunyt el. 2 leányt szült, akik szülés közben meghaltak.
Inhyeon királyné (1667–1701., a második feleség) 
Min Yoo Jung és Song úrnő leánya, a házasság 1681-ben köttetett. Ő talán a legismertebb a Csoszun-dinasztia királynői közül. 
Amikor 1688-ban Jang Hee Királyi Ágyas fiút szült a királynak,(későbbi Gyeongjong király, uralkodott 1720–1724.) és a király ezt a legidősebb fiút akarta trónörökösének kinevezni, valamint az ágyast a "Legfőbb Királyi Ágyasnak" kinevezni, ez a Nyugatiak és a Déliek között véres vitához vezetett. A Nyugatiak, élükön Song Si Yeollal és Min Yoo Junggal (a királyné édesapja) ellenezték, míg a Déliek támogatták. (A Déliek tagja volt az ágyas bátyja, Jang Hee Jae is) Sukjong emiatt dühös lett az ellenzékre, sokukat kivégeztetett, beleértve Song Si Yeolt is. Inhyeon és családján kívül még sokan kénytelenek voltak száműzetésbe vonulni. Inhyeon királynét leváltották, Jang ágyas megkapta a "Legfőbb Királyi Ágyas" címet, majd ő lett a király 3. felesége. Később, 1694-ben, Sukjong bűntudatot érzett meggondolatlan intézkedései miatt és visszahelyeztette poziciójába Inhyeon királynét, Jang Hee Bint lefokozták, ismét "csak" Királyi Ágyas címet kapott. 
Inhyeon királyné 1701-ben, 35 éves korában rosszul lett, ismeretlen betegségben halt meg. Sukjong király temetkezési helyének közelében van a sírhelye. 
Inwon királyné (1687–1757., a harmadik feleség) 
Gim Joo Shin és Jo úrhölgy leánya 15 éves korában lett Sukjong harmadik felesége, 1702-ben, azután, hogy Inhyeon 1701-ben elhunyt. 1711-ben túlélte a himlőt. Nem született gyermeke. Ő lett Sukjong halála után az Özvegy királyné, majd mostohafia (a Jang ágyas gyermeke) trónra lépésekor a Nagy Királyi Özvegy királyné. 1724 után Gyeongjong meghalt és Yeongjo lett a király.(ő a másik mostohafia, akit Choi ágyas szült, őt nagyon kedvelte) Nem született gyermeke, 1757-ben 70 évesen halt meg, Sukjonghoz és Inhyeonhoz közel, Gyeonggi tartományban temették el. Jang Ok Jeong (1659-1701., királyi ágyas) 
Róla csak annyit tudnak, hogy Jang Hyeon kereskedő első unokatestvére volt, de arról nincsenek feljegyzések, hogy ki volt az apja. Egyes szóbeszédek szerint Jo Sa Seok volt az apja, (az özvegy Jaeui királyné második unokatestvére) mert közismert volt, hogy Ok Jeong anyja, Yoon asszony, a kedvese volt. 
Jang Ok Jeong, (a későbbi Jang Hee Bin) Dongpyeong herceg ajánlására lett az özvegy Jaeui királyné szobalánya. Egy alkalommal, 1686-ban Sukjong a mostoha nagyanyjánál tett látogatása során fedezte fel őt, és tette ágyasává, nekiadván a sukwon címet. (8. rendű hitvesi fokozat) Később, amikor 1694-ben Inhyeont rehabilitálták, éppen akkor ő a király felesége volt, de megfosztották e poziciójától és ismét ágyas lett. 1701-ben, Inhyeon ismeretlen betegségben hunyt el. Azt mondták, Sukjong fedezte fel, hogy Jang ágyas a szobájában testvérével, Jang Hee Jae-vel és egy sámánista papnővel Inhyeon haláláért imádkoztak (egy szoborba nyilakat szurkáltak). Jang Hee Bint, valamint bátyját, és mindenkit, aki ebben részt vett, letartóztattak és mérgezés általi halálra ítéltek. 43 éves volt. 2 gyermeket szült: Gyeongjong királyt és Seongsu herceget. 
Ezt követően Sukjong olyan jogszabály alkotott, amely megtiltotta, hogy ágyas a jövőben királyné lehessen. Choi Sook Bin (1670-1718., királyi ágyas, Choi Dong Yi
A királyi család trónörökösét, majd későbbi uralkodóját világra hozó Choi Dong Yi életéről egészen addig nincs hivatalos feljegyzés, amíg a király ágyasa nem lett. 
A történet szerint amikor Inhyeon királyné egészségét aláásta a politikai harc, és az alaptalan vádaskodás, az ő gyógyulásáért imádkozó Dong Yit véletlenül meghalló királyt megindította a lány kedvessége, és ez volt az oka, amiért ágyasává tette.(megsajnálta?) 1693-ban 4.rangú hitvesként lépett a palotába. Yi Geum herceg, a később Yeoning herceg 1694.október 12-én született meg. Ezután Dong Yiból Choi Sook Bin, vagyis Legfőbb Királyi Ágyas lett. (Bár egyes történelmi feljegyzések ezt vitatják, lehet, hogy 1689-ben született) Ezután még 2 lánya született. 
Nem érte meg fia trónra lépésének napját. 1718-ban, 49 évesen magánrezidenciáján halt meg. Nem adatott meg neki, hogy élvezhesse a legnagyobb dicsőséget. További ágyasok
Myeong Királyi Ágyas a Park Házból,Yeong Királyi Ágyas a Kim Házból, Kim ágyas ,Yu ágyas ,Choi ágyas .Dong Yi poszthumusz rangja: "Hwagyeong Úrnő, Sook Királyi Nemesi Hitves a Choi Családból".
Családfa:

                                           

Keresés